Koroonakriisi esimestel nädalatel tuli Selver appi Eesti väiketalunikele ja kiirkorras võeti müügile toodang, mida muidu tehakse eelkõige kohvikutele, restoranidele ja hotellidele, mille tegevus eriolukorra tõttu oli sisuliselt seiskunud.
Nii jõudis Selveri kaupustesse ligi 200 kodumaist toodet kokku 50 väiketootjalt.
Suurendati väiketootjatelt pärit kaubavalikut
Eestimaiste väiketootjate toodangut oli Selveri valikus juba varemgi, kuid kriisi ajal otsustati ulatada kodumaistele ettevõtjatele abikäsi ning pakkuda laiemalt võimalust oma tooteid müüa Selveris.
„Pakkumine võeti hästi vastu ning osa väiketootjate toodang jõudis Selveri müügiriiulitele juba nädal pärast üleskutse tegemist,“ rääkis Selveri ostudirektor Katrin Riisalu, kelle sõnul väiketootjad tihtipeale ise ei julgegi suurtele poekettidele oma tooteid pakkuda.
Rukkilillemärgiga ehitud tooted
Et tarbijaid kodumaise tootja toetamisel abistada, varustas Selver kõik väiketalunike toodete hinnasildid rukkilille kandva tähisega. Tooteid leiab tootekategooriatele vastavate osakondade tavatoodete riiulitelt, paljud neist asuvad ka Selver Gurmee osakonnas.
„Meile oli see võimalus tutvuda väiketootjate laia ja mitmekülgse tootevalikuga ning pakkuda klientidele kodumaist eksootikat, mille ostmisega toetame väiketootjaid,“ selgitas Riisalu.
Koostöö alustamisel oli Selverile abiks Eestimaa Talupidajate Keskliit, kes edastas väiketootjatele Selveri ettepaneku ja vahendas kontakte. „Olukorras, kus peame igal võimalusel toetama kohalikke tootjaid ja peretalusid, oli Selveri abikäsi väiketalunikele väga tervitatav,“ ütles Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats.
Kalakrõpsust kasemahlani, rääkimata juustudest
Üleskutsele tuua oma tooteid Selverisse müügile vastasid paljud väiketootjad, kuid kõigi toodangut ei olnud Selveril paraku võimalik müügile võtta.
„Kahjuks kõik väiketootjad, kellega ühendust võtsime, ei olnud valmis jaekaubandusse sisenema. Kohvikutele ja restoranidele toorainet pakkudes kehtivad väiksemad pakendinõuded. Jaekaubanduses peab pakend olema varustatud seadusega nõutud ja kliendile vajaliku infoga,“ tõi Katrin Riisalu välja ühe takistuse.
„Talunik võib toitlustusasutusele pakkuda toorainet, kuid jaekaubanduses saab müüa kas pooltoodet või valmistoodet,“ lisas ta.
Kõige enam pakkusid väiketootjad müügile piima- ja lihatooteid ning erinevaid jooke. „Üks põnev piimatoode, mille kliendid hästi vastu võtsid, oli lambapiimast valmistatud mangojogurt. Hea müügiga on olnud ka väiketootjate juustud – see ei olnud üllatus, sest eestlane on juustusõber,“ selgitas Katrin.
„Jookide kategoorias osteti väiketootjate lahjat alkoholi, mahlu, siirupeid. Edukamad olid õunamahla baasil valmistatud joogid ja kasemahl,“ rääkis ta klientide eelistustest.
Veel olid Selveri kliendid altid proovima Pärnumaa väiketootja Kapteni Talu kolme sorti kalakrõpsu. „Kalakrõps on huvitav toode, mille edusse meil võib-olla alguses väga palju usku ei olnud, sest ka hind on päris krõbe, kuid üllatuslikult saadab neid edu,“ tõi Riisalu välja põneva valiku proovimist väärivatest toodetest.