Pilguheit Selveri Kööki: Mitu tonni kartuliputru aastas müüakse ning mis on populaarseimad valmistoidud?

Selveri Köök on maitsvaid valmistoite ja salateid klientideni juba aastast 1998 toonud. Läbi aastate on klientide eelistused küll muutunud ning sortiment tunduvalt laienenud, ent teatud toidud on juba üle 20 aasta eestlaste lemmikud olnud.

Ajatud tipptooted pasteet ja kartulisalat

Selveri Köögi aegumatute hittide hulka kuuluvad vaieldamatult pasteet. “Paljud inimesed just seetõttu jätkuvalt Selveris käivadki,” kinnitas Kulinaaria OÜ (Selveri tütarettevõte – toim.) arendusjuht Merje Kips. Pasteet on olnud Selveris tipptoode juba köögi algusaegadest ehk 1998. aastast.

Täpselt samamoodi on populaarsetena püsinud erinevad kartulisalatid: sünnipäevasalat, kartuli-singisalat ja kodune kartulisalat, mida müüakse nii 200g, 700g ja 2,1 kg pakendites ja mõistagi ka teenindusletist. Algusaastatest saati on oma positsiooni säilitanud ka ahjukartulid, ühepajatoit lihaga ning juustu-küüslaugumääre, mis kõik Kipsi sõnul tänaseni topp-toodete hulka kuuluvad.

Populaarsetest Selveri Köögi toodetest rääkides toob ta välja veel meekoogi, heeringasuupiste, singirullid küüslauguga, rukkileivakesed kiluga ja munavõie – kõik ühele eestlasele üpris tuttavad toidud. Kui aastate jooksul on enimmüüdud toidud küll paljuski samaks jäänud, siis nende müügimahud on ajaga ainult kasvanud.

Ühe aasta läbilõige: ligi 200 tonni kartuliputru

“Kui 2003. aastal müüsime kolm tonni sünnipäevasalatit kuus, siis täna müüme me sama toodet 19 tonni kuus,” sõnas Kips. “Maksapasteeti müüme 12 tonni kuus, ahjukartuleid 10 tonni ja kartuliputru 17 tonni.”

Aasta lõikes müügimahtude ilmestamiseks tõi Kips välja 2018. aasta populaarseimate toodete müügimahud. Näiteks müüdi tollal kartuliputru 195 tonni, ühepajatoitu 158 tonni, sünnipäevasalatit 152 tonni ja täidetud mune lausa 467,2 tonni. Valmis magustoite müüdi aga 2 000 000 tükki ning kokku läks 2018. aastal müügiks 242 000 rekatäit (ca 20 tonni reka kohta) toodangut.

Selveri klientide seas on selgelt välja kujunenud ajatud lemmikud, mis on populaarsed juba Selveri Köögi algusest saati.

Mida ostetakse nädala sees, mida nädalavahetusel?

Kipsi sõnul sõltub see, missuguseid toite ostetakse, suuresti nädala- ja kuupäevast: “Tööpäevadel, kui inimestel on kiire, on tore soojast letist osta koduste maitsetega valmistoite – kartulipuder, ahjukartulid, ühepajatoit, kalkuniguljašš – või pakendatud toodete letist salateid ja määrdeid.”

Nädalavahetustel on jällegi eriti populaarsed peolaua tooted: erinevad suupisted ja valikud, aga ka salatid, mida on mugav külalistele pakkuda. “Nädalavahetuse hittide hulka kuuluvad ka meie koogid ja küpsetised. Tööpäevadel eelistavad inimesed magusa ampsuna pigem meie koduseid magustoite,” selgitas ta.

Tähtpäevadel on kokkadel käed-jalad tööd täis

Tähtpäevade ajal on Selveri Köögi kokkadel eriti kiire, sest just sel ajal valmistatakse väga suurtes kogustes levinud peolauatoite: täidetud muna, singirulle ja muid suupisteid. “Kui tavapäevadel väljastame tooteid ca 15 tonni päevas, siis jõulude ja aastavahetuse perioodil kerkib see number 30 tonnini päevas,” selgitas Kulinaaria OÜ arendusjuht.

“Kohe on tulemas Vabariigi aastapäev ja Vastlapäev ning meie kokkadel-kondiitritel on taaskord käed tööd täis- valmivad suured kogused kiluleivakesi ja ehtsa vahukoorega vastlakukleid,” sõnas ta.

“Inimeste toitumisharjumused varieeruvad ka aastaajati ja seetõttu ka meie toodete mahud kõiguvad – sügis-talvisel perioodil on pigem pearõhk rammusatel valmistoitudel, kevad-suvisel perioodil aga kergematel salatitel, magusatel ampsudel ja grilltoodetel.”

Kõik Selveri Köögi tooted valmivad Tallinnas Lasnamäe Tööstuspargis asuvas Kulinaaria OÜ tootmishoones vastavalt kaupluste soovidele ja öösiti vuravad autod üle Eesti, et hommikul kõikides Selverites värske toit saadaval oleks.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.