2021. aasta tööturu kokkuvõtted: ettevõtlustoetusi pole kunagi varem nii palju välja makstud

Eelmisel aastal tekkis tööpakkumisi juurde 56 protsenti.Foto: Scanpix

Töötukassa andmetel oli 2021. aasta algul registeeritud töötuse määr 8,2 protsenti, ent aasta viimasel päevaks oli töötukassas arvel olnute arv vähenenud 9500 inimese võrra 44 200 inimesele ning töötuse määr langenud 6,8 protsendile.

Aasta keskmine näitaja oli 49 816 registreeritud töötut. Neist vähenenud töövõimega inimesi oli alla veerandi ja ka see on töötukassa sõnul aastaga veidi vähenenud.

Mullu vähenes tööpuudus kõikides maakondades ja paljudes maakondades. Ida-Virumaal töötuse määr kõige kõrgem – 10,8 protsenti. Kõige madalam on töötuse määr 3,6 protsendiga Hiiumaal.

Aasta jooksul registreeris end töötuks 75 367 inimest, oluliselt vähem kui aasta varem, mil uusi töötuid oli üle 96 000. Töötukassast läks möödunud aastal arvelt maha 84 700 inimest.

Eelmise aasta suurimad koondamised olid töötleva tööstuse, majutuse ja toitlustuse ning kaubanduse valdkonnas.

Aasta kokkuvõttes väljamakstud summad töötukassa sõnul suuremad kui kunagi varem, kuna suurenesid nii töötutoetus kui töötuskindlustushüvitise määr. Töötuskindlustushüvitist sai 44 100 inimest ja kokku oli summa üle 109 miljoni euro. Töötutoetust sai eelmisel aastal üle 32 300 inimese ja toetuse kogusumma oli aastas üle 30 miljoni euro.

Võrreldes varasema aastaga suurenes mullu tööpakkumiste arv 56 protsenti. Vabade töökohtade arv hakkas kasvama alates märtsist, rekordkuu oli september, mil pakkuda oli 8688 töökohta.

Kõige rohkem tööpakkumisi oli töötleva tööstuse, haldus- ja abitegevuse ning hulgi- ja jaekaubanduse tegevusaladel. Ametitest otsiti enim teenindus- ja müügitöötajaid, oskus- ja käsitöölisi ning lihttöölisi.

Töötukassa abiga alustas ettevõtlusega rekordilised 607 inimest – nii palju pole kunagi varem ettevõtlusega alustamise toetust välja makstud. Uutest ettevõtetest olid 22 protsenti töötleva tööstuse valdkonnas, 15 protsenti kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse valdkonnas, 14 protsenti ehituse valdkonnas.

Samuti kasvas töötukassa teatel huvi õppimise vastu. Tasemeõppes osalemise toetuse abil läks õppima 1382 inimest, mis on parim tulemus läbi aastate. Õppima mindi enim sotsiaaltööd ning hooldamist, tehnikaerialasid ja kolmandal kohal olid IT õppekavad.

Allikas: Töötukassa

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.