Paljud inimesed on kogenud, et ükskõik, kuidas kohv kodus valmib, see lihtsalt ei maitse nii hästi nagu kohvikus. Kuidas teha kodus valmistatud kohv sama maitsvaks?
Me valetaksime, kui ütleksime, et kodus on alati lihtne valmistada kohvi, mis maitseb absoluutselt maitsvalt. See sõltub eelkõige sellest, milliseid vahendeid ja toorainet kasutate. Need, kellel on vinge espressomasin, võivad teha kohvi, mis maitseb nagu barista valmistatu. Kui te aga kasutate lahustuvat kohvi, siis on tõenäoline, et teie tehtud kohv ei tekita teie sõprade hulgas kadedust.
Süveneme järgnevalt mõnedesse põhjustesse, miks kohviku kohv kipub maitsema paremini kui kodus valmistatud kohv.
Värsked kohvioad
Kohvikus kulub ube tavaliselt väga palju, mis tähendab, et saate tõenäoliselt alati värskeid ube. Sellel võib olla suur mõju kohvi aroomile ja maitsele.
Kui head kohvioad jahvatatakse vahetult enne nende tarbimist, on nende maitse kõige parem. Kui kohv valmib kodus, võivad teil olla eelnevalt jahvatatud kohvioad või jahvatate ube partiidena. See on hea, kuid see ei ole tingimata parim lahendus.
Samuti soovitame vaadata ubade päritolu – millised on nende maitsed. Kui Lõuna-Ameerika kohvid on šokolaadise iseloomuga, siis Aafrika kohvid on puuviljasemad, samas Aasia kohvid võivad olla mahedamate nootidega. Valige oad vastavalt maitsele.
Koolitatud baristad
Ei saa eitada, et barista oskused mängivad hea kohvi saamisel olulist rolli. Kui ostate endale professionaalse kohvimasina, peate õppima baristaoskusi, kuid kohe ei saa siiski nii head kohvi, kui teeb keegi, kes valmistab selliseid jooke elukutseliselt.
Koolitatud baristad võivad pakkuda ka palju erinevaid joogivariante ja lasta teil valida selliste jookide vahel nagu näiteks latte ja cappuccino. Sest iga jook nõuab erinevaid tooraine proportsioone, valmistusviise ja muid detaile.
Head seadmed
Kohvikud investeerivad seadmetesse, et tagada alati maitsvate jookide valmistamine. See tähendab, et kohvikute kohvimasinad ekstraheerivad ideaalselt, piima vahustamine on usaldusväärne ja isegi täisautomaatsed kohvimasinad kipuvad olema väga head maitsva joogi loomisel.
Enamikul meist ei ole kodus baristatasemel seadmeid, et valmistada maitsev kohv, kuid õnneks on ka kodus kasutatavad kohviaparaadid muutumas üha levinumaks ja kvaliteetsemaks. Sellega saab jahvatada nii kohvioad kui ka valmistada ükskõik millist kohvijooki.
Kvaliteetsed koostisosad
Kohvikud kulutavad palju aega ja vaeva, et luua suurepäraseid jooke, mida nad teavad, et inimesed naudivad. Paljud kohvikud on uhked oma kohvivaliku üle ja võivad isegi lasta teil joogi tellimisel valida erinevate segude ja kohvitüüpide vahel. Kohvikud on teadlikud, et kohvioad on saadaval kõikjal ning et nad peavad trendidega kaasas käima ja looma maitsvaid jooke, et mitte kaotada oma kliente. See tähendab tavaliselt, et pigem ostetakse kvaliteetseid ja põnevaid kohviube, mitte neid, mida kohalikus supermarketis pakutakse.
Loomulikult on kohvioad üliolulised, kuid olulised on ka muud koostisosad – näiteks piim. Lisaks lehmapiimale pakuvad paljud kohvikud ka veganalternatiive ja te võite tellida spetsiaalseid baristastiilis jooke, kus kasutatakse kaerapiima või muud sarnast. Samuti eksperimenteeritakse siirupite, pähklite, vahukoore, šokolaadi ja isegi jäätisega, et luua uusi või ebatavalisi maitseid.
Kui soovite kodus mitmekesisust, peate vaid valima, milliseid tooteid oma kohvile lisada. Loomulikult ei taha kõik juua kohvi piimaga ja lisanditega. Kui teile meeldib lihtsalt must kohv, siis katsetage erinevate kohviubadega ja ärge kartke proovida erinevaid kohvisorte.
Teie jaoks valmistatud jook
See kõlab nagu välja mõeldud, eks? Tegelikult on sellel teaduslik alus. Toit ja jook, mida keegi teine teile valmistab, maitseb paremini. Ilmselt olete seda sageli kogenud. Võib-olla ongi see põhjus, miks toit, mida teie ema teile valmistab, alati nii hästi maitseb.
Keskkond
See kõlab veidi kummaliselt, kuid koht, kus te oma jooki tarbite, mängib kindlasti rolli ning kohvikud panustavad palju tähelepanu atmosfäärile. Kõigi maitsvate pagaritoodete ja hämmastavate kohvide lõhnad annavad teie kohvielamusele midagi juurde. Isegi kohvikute värvid või mööbel on valitud konkreetse eesmärgiga ja oma rolli mängib ka muusika või kohviku asukoht. Pole ime, et maitsed on erinevate detailidega täiustatud, et kohv maitseks paremini. Lõppude lõpuks muudavad emotsioonid kõike värvilisemaks.
Kui soovite oma köögis hubast atmosfääri, siis on ehk aeg renoveerimiseks või lihtsalt väikeste sisustuselementide lisamiseks. Hästi lõhnav küünal ja meeldivate värvidega vaip võivad tuua kööki uue elu.
Kas kodus valmistatud kohv saab nii hästi maitseda?
Kohv kohvikust kipub maitsema palju paremini kui kodune kohv, seda ei saa eitada. Sellele aitavad kaasa head kohvioad. See kehtib eriti siis, kui leiate koha, kus saate oma lemmikjooki iga kord täpselt ühesugusena ja nii nagu soovite.
Kodus hea kohvi tegemine tundub paljudele keeruline ja nad annavad alla enne, kui nad oma oskusi täiustada suudavad. Retsept on tegelikult aga lihtne: head kohvioad ja kohvimasin. Võite katsetada ubade ja kohviseadmetega, kuni leiate midagi, mis on sama maitsev kui kohvikutes.
Maitsev kohv on paari sammu kaugusel. Vaja on vaid õppida ära mõned uued oskused, mis on olemas baristadel ja omandada mõni tehniline termin – näiteks aitab kohvi ekstraheerimise mõistmine aru saada, mis loob maitsva joogi. Nii saate luua palju maitsvaid jooke.