Enamikel poest ostetud toiduainetel on pakendil kirjas, kuidas neid säilitama peaks ja millal nende säilitusaeg lõpeb. Puu- ja köögiviljade juurde sääraseid juhendeid aga keegi ei trüki, mistõttu lähtub enamik inimesi kainest talupojamõistusest või teiste soovitustest.
Alati ei pruugi aga kõikide viljade säilitamine nii loogiline olla kui esialgu paistab. Kahtluse korral tasuks pöörduda mõne usaldusväärse allika poole.
Kas tomatit ja kurki peaks hoidma külmkapis või mitte?
Suures laastus jagunevad Selveri kauplustes müügil olevad viljakaubad kaheks: tooted, mis on juba täiesti valmis, ja sellised viljad, mis vajavad peale ostmist järelküpsemist. Esimese kategooria alla kuuluvad näiteks tomatid, kurgid, õunad, pirnid ja muud säärased toiduained, mida võib kohe pärast ostmist ja pesemist sööma hakata.
Toatemperatuuril edasi küpsevad puuviljad on näiteks kiivi, avokaado, granaatõun ja muidugi banaan. Selveri ostudirektori Katrin Riisalu sõnul on väga oluline, et külma kartvaid tooteid ei hoitaks külmkapis.
“Jättes vilja edasi küpsemise täiesti kõrvale, tasub pöörata tähelepanu nendele taimesaadustele, mis kardavad külma,” sõnas ta. “Tuntuimad külma kartvad tooted on kindlasti kurk ja tomat, mida ei tohiks külmkappi panna, vaid hoida toatemperatuuril.”
Kui külmkappi, siis paberisse!
Teine nipp, mida Riisalu inimestel kõiksugu viljatooteid külmkapis säilitades järgida soovitab, puudutab nende pakendamist. “Nii puu- kui ka köögiviljade säilitamiseks on soovitatav kasutada paberit. See peab olema selline paber, mis imab niiskust,” selgitas ta. Just niiskus ongi see faktor, mis külmkapis viljakaupadele halvasti mõjub ja ka hallitust soodustab.
Kusjuures algselt köögi- või puuviljadelt alguse saanud hallitus jääda külmkappi isegi pärast riknenud toiduainete eemaldamist, mistõttu ei tasu viljade säilitamisesse sugugi kergekäeliselt suhtuda.
Kuigi viljade paberisse pakkimise nipp on juba üpris vana, ei soovita Riisalu kasutada kõige levinumat paberpakendit ehk ajalehte, kuna teatavasti on ajalehtede trükivärv mürgine ning ei sobi seetõttu toiduainete säilitamiseks.
Kõige halvem pakend sääraste toiduainete pakendamiseks on Riisalu sõnul kilekott, kuna erinevalt paberilt soodustab see materjal niiskuse ja kondensatsiooni teket ning aitab sinu ostetud kaupade riknemisele hoopis kaasa.
Mida hoida külmikus, mida mujal?
Lisaks tomatile ja kurgile ei tohiks külmkapis hoiustada ka ananassi ega banaane, mis tema sõnul kõik külma kardavad. “Ülejäänud kaupu justkui võiks külmkapis hoida, kuid siin tuleb jällegi arvestada, et kui inimene soovib, et toode edasi küpseks, siis poleks seda mõistlik külmkappi panna.”
Banaanide küpsusastme puhul loeb suuresti inimese isiklik eelistus – mõnele meeldib kõvem ja rohekama koorega vili, teisele jälle magusam, pehmem ja pruunika koorega banaan. Külmkapis banaane hoides võib samuti täheldada koore muutumist, kuid tegelikult vili enam edasi ei küpse.
“Külmkapis minetab banaan üpris kähku oma välimuse, koor muutub hallikaks ja seejärel pruuniks, aga sel juhul ei aita see kaasa vilja küpsusastmele, vaid vili lihtsalt reageerib külmale keskkonnale,” selgitas ostudirektor. Teiste puuviljade, nagu näiteks apelsinide ja mandariinide puhul on asi juba lihtsam.
Neid vilju võib küll toatemperatuuril hoida, kuid kui on soov neid pikemat aega säilitada, tasub need siiski külmkappi paigutada. Loogika on sel juhul üpris lihtne: vili küpseb toatemperatuuril kuni valmimiseni ja hakkab sealt edasi juba hääbuma. Külmkapis see protsess küll ei peatu, ent aeglustub.
Viimase punktina juhib Riisalu tähelepanu, et kui toodet või juurvilja soovitatakse hoida “kuivas, pimedas ja jahedas kohas”, siis külmkapp selleks tegelikult sobilik paik pole. “Asi on selles, et külmkapp ei ole kuiv koht, isegi kui teised kaks märksõna on täidetud. Seetõttu ei soovitata näiteks kartulit ikkagi külmkapis hoida,” selgitas ta.