Teada ju on, et jõulupühad on eestlaste jaoks muuhulgas üks suur söögipidu. Iga peres hoolitsetakse selle eest, et laud oleks hääst-paremast lookas. Paraku tähendab see perenaisele mitmeid tunde köögis vaaritamist. Teeks aga sel aastal pisut teisiti ja kokkaks toidud poole tunniga valmis? Barbora retseptilehelt leiad mõnusaid jõuluretsepte, mis valmivad mõneteistkümne minutiga. Kõigele lisaks saad vajamineva toidukraami ühe klikiga ostukorvi tõsta.
Kodune glögi
Mis oleks üks jõululaud ilma jõulujoogita? Kodune glögi, mis valmib kiiresti, maitseb võrratult ja täidab kodu hõrgu jõuluaroomiga.
Kogus: 4 inimesele
Valmistamise aeg: 20 min
Vaja läheb:
1 liiter jõhvika-granaatõuna jooki
2 mandariini
½ sidrunit
jupp ingverit
3 tähtaniisi
1 kaneelikang
5 nelgitera
näpuotsatäis kardemoni seemneid
5 vürtsitera
1 loorberileht
rafineerimata roosuhkrut
jõhvikaid
Vala jook potti. Viiluta mandariinid, sidun ja ingver ning lisa joogile. Seejärel puista potti loorberileht, aniis, kaneel, nelgi- ja vürtsiterad, kardemoni seemned. Aja segu madalal kuumusel keema, lisa maitse järgi suhkrut. Lase sellel 15 minutit madalal tulel kaane all podiseda. Kurna, lisa jõhvikad ja naudi kohe.
Kerge ja maitsekas soolane kalaamps sobib pühadelauale suurepäraselt. Määri seda ciabattale, leivale, kreekeritele, riisigalettidele või muule meelepärasele.
Kogus: 8 inimesele
Valmistamise aeg: 15 min
Vaja läheb:
350 g kuumsuitsu skumbriafileed
90 g maitsestamata toorjuustu
200 ml maitsestamata vedelamat jogurtit
3 tl mädarõigast
10 varrega kapparit
sidrunimahla
punt tilli ja murulauku
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
röstitud mini ciabattasid (või muud meelepärast), serveerimiseks
Eemalda kalafileedelt nahk, ribasta need kahvliga ning noki luud välja. Tõsta kaussi, lisa toorjuust, jogurt ja mädarõigas. Haki maitseroheline ning kapparid ja lisa needki kaussi. Sega kõik hästi läbi nii, et tekiks ühtlane mass. Maitsesta kalamääre sidrunimahla, soola ja pipraga.
Miks mitte valmistada sel aastal jõuluprae asemel hoopis maitsvaid lihapalle! Need valmivad kiiresti, sobivad jõululauale ideaalselt ja viivad keele alla igas eas pidulisel.
Kogus: 4 inimesele
Valmistamise aeg: 20 min
Vaja läheb:
400 g seahakkliha
1 väiksem sibul
1 muna
100 ml vett
50–60 g riivsaia
2 sl pohlasalatit
1 sl kuivatatud apelsinikoort
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
punt siledalehelist peterselli
külmpressitud oliiviõli
Koori sibul, haki see peeneks ja prae pannil kuni muutub klaasjaks, seejärel jahuta. Samal ajal haki petersell. Puista suuremasse kaussi riivsai, lisa vesi ning sega läbi. Siis lisa sibul, apelsinikoor, hakkliha, pohlasalat, muna ja petersell. Maitsesta segu soola ja pipraga ning sõtku segu hoolega läbi. Niisuta käed külma voolava vee all ning vormi segust (1 kuhjaga tl) ühesuurused pallid. Kuumuta pannil õli ning prae lihapalle jao kaupa 5 kuni 6 minutit, neid aeg-ajalt liigutades.
See on üks eriti kiire retsept, mis sobib ideaalselt taimetoitlaste jõululauale. Võid seda ka lihapallide või jõuluprae lisandina pakkuda. Sööjate rahulolu on garanteeritud!
Kogus: 4 inimesele
Valmistamise aeg: 25 min
Vaja läheb:
400–500 g lillkapsast
400 ml vahukoort
50 ml vett
70 g Cheddar juustu
1 tl kanget sinepit
2 küüslauguküünt
külmpressitud oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
Lõika lillkapsas enam-vähem ühesuurusteks õisikuteks. Aja potis vesi keema, lisa kapsas ning keeda 5 minutit. Samal ajal koori ja riivi küüslauk. Riivi ka juust, tõsta see ja sinep kaussi, lisa küüslauk, vahukoor ja vesi. Sega hästi läbi, maitsesta soola ja pipraga. Kurna lillkapsas. Määri või pintselda ahjuvorm kergelt õliga, jaga lillkapsas ühtlase kihina vormi. Vala kooresegu lillkapsale, sega veelkord läbi ning küpseta eelkuumutatud 200 kraadises ahjus 15 minutit.
Ühe õige jõululõuna või -õhtusöögi lõpetuseks pole paremat kandidaati, sui see veerand tunniga valmiv jõulune magustoit. Juba mõte sellest suus sulavast maiusest viib keele alla.
Kogus: 4 inimesele
Valmistamise aeg: 15 min
Vaja läheb:
16 kaeraküpsist
250 g vanillipudingut
200 ml vahukoort
90 g maitsestamata jogurtit
rafineerimata roosuhkrut
1 purk (750 g) konserveeritud kirsse
tumedat šokolaadi, serveerimiseks
Purusta kaeraküpsised, vahusta vahukoor suhkruga ning lisa jogurt. Nõruta kirsid liigsest vedelikust ning riivi šokolaad jämeda riiviga. Tõsta pokaalidesse küpsisepuru, sellele vahukoore-jogurtisegu, järmisena tubli kiht kirsse ning jälle vanillipudingut, uuesti küpsisepuru, kirsse ja viimasena vahukooresegu. Lõpetuseks puista peale ohtralt šokolaadi ning serveeri.
Veelgi rohkem inspiratsiooni jõulumenüü koostamisel leiad Barbora retseptikogust.