Veebruaris on mitu põhjust üks korralik koogitegu ette võtta – kuidas sa sõbrapäeva või Eesti Vabariigi sünnipäeva ilma piduliku maiuspalata tähistad! Valisime Barbora retseptivalikust välja viis ahvatlevat kooki, mis on iga peolaua ehteks. Tasub aga ettevaatlik olla, et oma keelt alla ei neelaks.
Šokolaadikook vaarikakreemiga
Üllata oma pere või sõpru ühe tõeliselt suussulava šokolaadikoogiga. See brownie-tüüpi hõrgutis on katteks saanud mõnusalt hapuka vaarikavahukoore, mis on imemaitsev. Juhul, kui parasjagu pole südamekujulist vormi käepärast, võib vabalt küpsetamiseks tavalist 20-23 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi kasutada. Piimašokolaadi võib asendada ka tumedaga, kuid siis tuleks lisada 50 g rohkem suhkrut.
Valmistamiseks läheb vaja:
150 g võid
200 g piimašokolaadi
2 muna
150 g suhkrut
0,5 tl soola
150 g nisujahu
Vaarikakreem:
200 g külmutatud ja sulatatud vaarikaid
2 dl 35% koort
2 sl suhkrut
kaunistuseks suhkrusüdameid
Tükelda šokolaad ja sulata see paksu põhjaga kastrulis madalal kuumusel koos võiga. Tõsta pott pliidilt ja lase pisut jahtuda. Klopi munad suhkru ja soolaga lahti ning sega vispli abil šokolaadi-võiseguga. Lõpuks lisa jahu, sega ühtlaseks ja vala tainas võiga määritud vormi. Aja tainas spaatliga ühtlaseks ning küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Lase jahtuda ja võta vormist välja.
Enne serveerimist vahusta koor suhkruga, lõpupoole lisa sulatatud vaarikad ja vahusta veel mõned tiirud. Kata kook vaarikakreemiga ning kaunista tervete vaarikate ja suhkrusüdamete või muu meelepärasega.
Toorjuustu kook valge šokolaadi ja mustikatega
See hõrk kook sobib suurepäraselt igasuguste sündmuste tähistamiseks või miks mitte ka, argipäeval pere või sõprade seltsis maiustamiseks. Toorjuustukook on alati kõigi lemmik, selle maitse on mahe ning tekstuur mõnus ja siidine. Retseptis on tooraineks kasutatud Piimameister OTTO toorjuustu, mis on välja töötatud just nimelt toiduvalmistamiseks ja sobib hästi nii magusate kui soolaste hõrgutiste koostisesse. See on kreemja tekstuuriga ja parajalt koorene.
Valmistamiseks läheb vaja:
180 g Digestive küpsiseid
80 g Eesti Taluvõid
600 g Otto toorjuustu
2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
300 g valget šokolaadi
400 g mustikaid
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vaniljesuhkruga kreemjaks. Sulata valge šokolaad, jahuta seda paar minutit ning sega toorjuustuga. Vala toorjuustu-šokolaaditäidis küpsisepõhjale. Kõige peale vala mustikad ning suru need pisut täidisesse. Tõsta kook enne serveerimist vähemalt neljaks tunniks külmikusse tahenema.
Luksuslik toorjuustu-šokolaadikook likööriga
Millal siis veel, kui mitte sõbrapäeval iseennast ja oma kõige armsamaid ühe maitsva koogiga hellitada. Selleks sobib väga hästi külluslik, siidise sisu ja tumeda šokolaadi kattega toorjuustu-šokolaadikook, kus särtsu andmas legendaarne Vana Tallinna liköör. Igaks juhuks tuleb koogile lisada ka hoiatus: “Ettevaatust, sellest võib sõltuvusse jääda!”
Valmistamiseks läheb vaja:
150 g Digestive küpsiseid
50 g võid
1 tl kakaopulbrit
Toorjuustutäidis:
200 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi
400 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
3 sl naturaalset kakaopulbrit
4 suuremat muna
0,5 dl Vana Tallinna likööri
Tumeda šokolaadi kate:
100 ml 35% koort
150 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi
3 sl Vana Tallinna likööri (siia sobib väga hästi ka kreemliköör)
kaunistamiseks granaatõunaseemneid
Purusta köögikombainis küpsised ja sulata või. Sega või, küpsisepuru ning kakaopulber ja suru saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäikva koogivormi põhjale. Küpseta 180 kraadi juures ca 5 minutit ja jahuta. Haki šokolaad väikesteks tükkideks ning sulata veevannil. Sega omavahel toorjuust, suhkur ja kakaopulber ühtlaseks massiks. Seejärel lisa ükshaaval munad, sulatatud šokolaad ning Vana Tallinna liköör. Kalla segu eelküpsetatud põhjale ning küpseda 170-180 kraadi juures ca üks tund. Jahuta kook täielikult (vähemalt paar tundi kuni üleöö).
Katte jaoks kuumuta vahukoor, lisa tükeldatud šokolaad ja Vana Tallinna liköör. Sega ühtlaseks, lase veidi jahtuda ning kalla koogile. Lase kattel jahedas taheneda. Tõmba koogi ääred vormi serva küljest lahti ning libista suurema noa või spaatli abil kook koogialusele ja kaunista granaatõunaseemnetega.
Külmutatud avokaado-laimi kook kondenspiimaga
See lihtne kook väärib aplausi! Selle kreemjas avokaadone sisu saab maitset ja magusust kondenspiimast, kreemisust vahukoorest ja toorjuustust ning särtsakat hapet laimimahlast ja -koorest. Valmistamine on jõukohane kõigile ning ahju pole vaja isegi soojaks ajada. Selle asemel tõsta kook sügavkülmikusse, kus ta mõne tunniga jäiseks ahvatluseks muutub.
Valmistamiseks läheb vaja:
Avokaado-laimi kiht:
200 g magusat kondenspiima
3 keskmise suurusega küpset avokaadot
400 g toorjuustu
200 ml 35 % koort
kahe laimi mahl
Kaunistamiseks: riivitud laimikoort ja kookoshelbeid
Koogi põhi:
180 g Digestive kümsiseid
50 g võid
Koogipõhja jaoks purusta köögikombainis küpsised, sulata või ja sega see siis küpsisepuruga. Suru segu lahtikäiva ja küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale. Täidise jaoks vahusta koor kohevaks vahuks. Mikserda toasoe toorjuust ühtlaselt kreemjaks ja sega vahukoorega, lisa ka kondenspiim, laimimahl ja osa laimikoorest. Püreesta avokaado viljaliha köögikombaini või saumikseri abil ja lisa ka see. Sega kõik ühtlaseks ja kalla seejärel koogipõhjale. Tõsta sügavkülma vähemalt kuueks tunniks. 15-20 minutit enne serveerimist tõsta kook toatemperatuurile ning kaunista kookoshelveste ja riivitud laimikoorega. Lõika kooki kuuma vette kastetud noaga, nii saavad tükid ilusad sirge servaga.
Rummikoogid
Rummikoogid on mõnus nostalgiline maius, mis kaunistab iga pidulauda ja mille võib näiteks siis plaani võtta, kui torditeost on biskviiti üle jäänud. Muidugi võib vahel just selle koogi tarvis biskviiti varuda. Igal juhul võib kindel olla, et laualt kaovad need üsna kiiresti. Suureks plussiks on see, et rummikookide valmistamine on niivõrd lihtne, et lapsedki saavad sellega vaevata hakkama.
Kolme portsjoni valmistamiseks läheb vaja:
300 g biskviiti
100 g šokolaadi
100 g võid
2 sl kakaopulbrit
1-3 sl hapukoort
30 ml rummi
kaunistamiseks füüsaleid
Pudista biskviit kaussi ja tõsta mõned lusikatäied biskviidipuru kõrvale. Sulata kastrulis tükeldatud või ja šokolaad ning sega ühtlaseks. Kalla segu kaussi biskviidipuru juurde ja lisa sinna ka kakao ja rumm. Tõsta juurde mõned supilusikatäied hapukoort ja sega mass ühtlaseks. Segu paksust reguleeri hapukoorega, tulemuseks peaks olema parajalt paks vormitav mass. Vormi massist ümmargused pallid, veereta neid kõrvale tõstetud biskviidipurus ja lõika siis pallike noa või kääridega sälguliseks. Kaunista füüsali või muude meelepäraste marjade või kaunistustega. Hoia rummikooke jahedas.
Rohkem retsepte leiad Barbora retseptivalikust, kusjuures kõik vajalikud koostisained on võimalik ühe klikiga ostukorvi tõsta.