Luminori blogi

VLND Burger: me ei tee otsuseid Exceli, vaid tunde järgi

VLND Burger sai alguse neljaliikmelisest sõprusseltskonnast, kelleks on (vasakult) Kristiin Elmat, Kristo Leemet, Kris Süld ja Oskar Berggren.. Allikas: VLND Burger

VLND Burger on hea näide sellest, kui oluline on järgida otsuste vastuvõtmisel sisetunnet, sest nii saavad asjad tehtud, ja vahest pareminigi, kui võinuks esialgu oodata. Sellele annab kinnitust ka Viljandimaa ettevõtlusauhindadelt koju toodud Luminori eripreemia. Kuidas kõik alguse sai ning millised on plaanid tulevikuks, räägib VLND Burgeri üks eestvedajaid Kris Süld.

Parimaid ideid strateegiaplaanist ei leia

Sisetunde järgimise värskeimaks näiteks on äsja burgeriletile jõudnud Peas Out! ehk täistaimsed herneproteiinist pihvid, mida esialgu käesoleva aasta strateegiaplaanist ei leidnudki. Ometi võeti täistaimne burger üle ootuste hästi vastu.

“Meil tulevad kõik asjad kuidagi väga sujuvalt ja jooksvalt ja me vist pole seetõttu kuigi head ärimehed, kuna ei tee otsuseid Exceli, vaid tunde järgi,” rääkis burgerikoha üks loojatest Kris Süld.

Ent kuidas VLND Burger ikkagi sündis ning mismoodi hoopis Tallinnasse ja Tartusse sai? “Esialgne mõte tuli sellest, et mina kolisin koos elukaaslase Kristiiniga ülikooli jaoks Viljandist Tallinnasse ja mu hea sõber Oskar Berggren tuli samuti siia profitasemel jalgpalli mängima. Meie, kaks Viljandi poissi, hakkasime Tallinnas rohkem lävima ja tulime niisiis mõttele, et võiks hakata burgereid tegema,” rääkis Süld. Lisaks Krisile, Kristiinile ja Oskarile liitus pundiga kohe ka kokaks õppinud sõber Kristo Leemet.

Niisiis läks esialgu käiku mõte, et hakatakse ideed vaikselt pop-up’ide näol katsetama. Esimeseks sündmuseks oligi Kondase keskuse hoovis korraldatud üritus, mis kandis nime “70 burgeri pidu”. “Kuna see pidu läks väga hästi ja teised pärast samuti, siis ühel hetkel oli meil olemas toiduauto ja sealt läks see lumepall veerema,” kirjeldas ta.

Viljandi peab veel ootama, kuid mõlgub mõtteis

Kõik VLND Burgeri loojad on Viljandist pärit, kuid nimi on tulnud hoopis kogukonnaportaalilt, mis Viljandi kohalikku eluolu kajastab. Ent ometi ei leia VLND Burgerit Viljandist, vaid hoopis Tallinnast ja Tartust. Kuidas siis nii juhtus?

“Me küll proovisime mõni aeg tagasi Viljandis oma kohta käima saada, aga see esimesel katsel ei õnnestunud,” nentis ta. Ent see ei tähenda, et VLND Burger oleks Viljandis tegemise mõtte maha matnud. “Vastupidi: me hoiame ikka kinnisvaraportaalidel silma peal ning otsime põnevat ruumi, kus koht avada. Aga meie eesmärk pole kindlasti teha seda kõike tegemise pärast, vaid ikka selleks, et endal oleks lõbus ja hea,” ütles Süld.

Põhjala tehas oli küll algselt planeeritud toiduauto ettevalmistusköögiks, kuid nüüd pakutakse ka seal nädalavahetuseti burgereid. Foto: VLND Burger

Sama spontaanselt sai hoopis Põhjala tehasest kolmas müügikoht. “Tegelikult tegime selle toiduauto ettevalmistusköögiks, aga et ta talvisel ajal niisama ei seisaks, siis pakume nädalavahetustel seal burgereid ning suvel korraldame üritusi. Ta on meil samamoodi natuke nagu kogukonnaprojekt,” kirjeldas ta.

Tooraine tuleb kodukandist

Siiski seob VLND Burgerit kodukohaga ka restorani kõige olulisem komponent: tooraine. “Meie kõige tuntum tooraine on loomulikult Mulgi pagari kuklid. See koostöö sai alguse siis, kui Oskar mängis veel jalgpalli Viljandi Tulevikus ning seal oli traditsioon tuua kringel ühe mängija isa pagarikojast. Kui me esimest pidu tegime, siis oli selge, kust selle jaoks kukleid küsida,” meenutas ta ning lisas, et sellesama retseptiga toimetatakse tänaseni.

Viljandiga seob VLND Burgerit ka kvaliteetne tooraine. Foto: VLND Burger

Viljandimaaga on aga nüüd ka side tänu Pajumäe talule, kust tuleb teine oluline komponent ehk Cheddari juust. “Timmisime retsepti ja tööloogikat koos Paljumäe talu peremehe Viljariga nii, et nüüd on see juust põhimõtteliselt valmis,” lisas Süld.

Tunnustused tulevad alati üllatusena

Ehkki koroonapandeemia valguses on paljud tuntud restoranid pidanud uksed sulgema, läheb VLND Burgeril sellest olenemata siiski hästi. “Võib-olla on asi selles, et oleme teinud väga tihedat koostööd Woltiga ning soosinud pigem kojutellimist. Kuna see harjumus oli inimestel varasemalt olemas, siis restoranide füüsiline sulgemine meile väga suurt mõju avaldanud õnneks ei ole,” rääkis Süld.

Lisaks truudele klientidele on sõpruskonna pingutusi märganud ka burgerieksperdid laiemast maailmast: nimelt võis VLND Burgeri leida Euroopa parimate burgerikohtade nimekirja esiviisikust, seda nii 2020. kui 2021. aastal. “See oli väga tore tunnustus ja tuli meile suure üllatusena,” kommenteeris ta.

Samasuguse üllatusega leidis Kris Süld end Viljandimaa ettevõtlusauhindadelt, kus talle ulatati ootamatult Luminori eripreemia. “VLND Burger on hea näide, kuidas õige lähenemisega on võimalik igapäevasest lihtsast tootest teha väljapaistev müügiartikkel, rõhudes samas oma kogukonna tähtsusele,” lausus Luminori äripanganduse juht Marjan Savtšenko.

Seltskond tõdeb, et parimad ideed on sündinud sisetunde, mitte strateegilise plaani põhjal. Foto: VLND Burger

“Ma olin auhinna vastuvõtmise päeval Viljandi linna volikogus ning kuna ühe hääletamispausi ajal oli 20 minutit aega, jooksin sinna, võtsin preemia suure üllatusega vastu ning jooksin tagasi volikokku,” meenutas ta ning lisas, et ei teadnud, et preemia tuleb, kuid oli teadlik, et mingil põhjusel on tarvis kohale minna.

Ehkki Balti Jaama Turu ja Aparaaditehase burgerirestoranide avamisega on VLND Burgerist saanud töö, mitte hobiprojekt, pakuvad kõige rohkem rõõmu suvised toiduautoga väljasõidud. “See on see, miks kõik kunagi alguse sai ning tänase päevani see miski, mis meid toidab. Jah, see on küll kõige väsitavam, kuid siiski kõige toredam osa,” sõnas Süld.

Ent kuhu edasi? Siinkohal ei tee VLND Burger taaskord strateegilist Exceli plaani, vaid lähtub millestki palju tähtsamast. “Eks ole näha, mis tunne meil järgmisena peale tuleb,” ütles ta lõpetuseks.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.